Wednesday, February 6, 2013

still in pleasant holiday.

saja nak menulis hihi assalamualaikum :) blog kita bosan tak kalo bosan takyah bace :P hee kidding thanks laa sudi singgah luang masa siapala kita ni kan err okay dah dah enough menggedik -.- actually boring tahap gaban ni. yelaa before ni sibuk sekarang dah manyak free balik. lepasan spm kann, result pun lambat lagi. so takpe enjoy dulu nanti dah start study takde dah time time mcm ni. hari tu kan ada pergi belajar english dengan komputer dekat kolej komuniti. alhamdulillah selamat tamat, sijil pun dah dapat. satu pengalaman baru yang sebenarnya dah byk enhance confident aku utk bergelar mahasiswi. ceyyy ~

okay nak share lah ilmu siket kumpul pahala jap :P hope dapat la bantu korang siket siket. bg yang dah tau tu boleh skip baca haha. so aku actually bukan belajar english yg cikai cikai tu. eh ? err no i mean aku belajar english utk persediaan ke IPT. nama kursus pun english for IPT. so here's several tips that i learnt from my english lecturer. dia graduate dekat universiti birmingham UK. best kan huu nak jadi macam dia amin amin. okay jom start !

  • to improve our english, you can try to write a journal everyday about your life. try to use sophisticated vocabs and be familiar with them so that you can use them when you are speaking. 
  • improve your grammar. make sure you have the correct usage of english grammar because when you speak using incorrect grammar, it sounds very glaring.
  • improve your conversation skills for social situations and participation in discussions. this is very important especially for any interview. make sure you know how to use a variety of language sub-skills such as expressing ideas, agreeing, disagreeing and summarizing. find appropriate use of language expressions and structures in relation to the socio-cultural aspects of conversation context. err paham ke ni ? okay i'll give some example : to give ideas you can say it this way ," i would like to draw your attention by proposing bla bla bla. to dissagree just say ," sorry but i strongly believe that the idea of yours is not relevant bla bla bla". see ? banyak lagi yang boleh korang cari.
  • improve your oral presentation skills including short speeches in a variety of situation. the main important aspects in oral presentation is your confident and knowledge. so do a lot of readings and always practice :)
  • have a good basic of writing skills. we learnt this in sch right ? gonna need it for the rest of your life so don't take it for granted. 

okay takat tu jelaa yang aku ingat and yg tercatat dlm buku nota. haha err kalau ada salah grammar dekat atas tu jgn la gelak aku pun belajar lagi tau tau. mase first time lecturer panggil untuk oral aku failed. nak tau kenapa ? oral aku buat 56 saat je. fuckin pathetic right. then byk kali dia panggil buat oral utk topic yg dia bagi. improved myself and paling lama oral aku buat is 6 min and 48 seconds. kene improve lagi lol ape ape pun lecturer aku kata i have a good writing skills plus good articulation and pronunciation when speaking. kehkehkeh kembang kejap depan tu haha xD padahal time skola dulu english ta pernah score A solid pun, asyik A- je. my teacher is not an easy one :)

so bile dah habis semua tu. holiday lah balik kan haha. except sabtu aku kerja. then lepas ni kene sambung balik buat lesen P. tapi lambat lagi 28 nanti baru start balik. baru baru ni aku dapat apa yang aku nak. alhamdulillah. kawan jugak semakin bertambah tapi still single ni. takpe tak pernah heran haha bahagia je lol. poket pun semakin tebal alhamdulillah. closet semakin penuh and ahli rumah semakin bertambah. eh ? ._. okay pleasant kan holiday aku. aku ni anak yang baik. jenis suka duduk rumah tolong mama abah :P

so skarang dah februari :3 lagi sebulan nak amik result hahahahaha excitednyaaa !


forever alone ? eh mana ade. lepak ah aku tak sambut valentine laa :D

lately ramai kawan kawan yang pegi buat umrah. bile nak sampai rezki aku pulak ntah. hmm doa jelaa hope ada peluang jejak kaki tgk ka'abah. amin :) okay panjang lebar dah ni tahniah sape yang tegar membaca hee love ya ! assalamualaikum jaga diri ^^